Ilomantsin Sotatie

Ilomantsin Sotatie

Ilomantsi on ainoa paikkakunta Suomessa, jossa on käyty laajoja, divisioonatason taisteluita talvi- ja jatkosodan aikana. Ilomantsin maaperällä taistelleiden joukkojen kokonaismäärän arvioidaan nousseen lähes 50000 sotilaaseen. Ilomantsin Sotatie muodostuu 150 kilometrin mittaisesta tieverkostosta, jonka varrelle tai sen läheisyyteen sijoittuvat kaikki rajavyöhykkeen ulkopuolella olevat sotahistorialliset kohteet. Sotatien varrella on kymmeniä muistomerkkejä, opastustauluja, museoita, rakennuksia ja entisöityjä taisteluasemia, joihin tutustumalla saa hyvän kokonaiskuvan Ilomantsin ainutlaatuisesta sotahistoriasta.

Talvisota Ilomantsissa

Talvisodan alkaessa aamulla 30.11.1939, puna-armeijan 18000 sotilaan vihollisdivisioona ylitti vanhan itärajan Ilomantsin korkeudella panssarivaunujen tukemana.

lue lisää

Jatkosota Ilomantsissa

Alkukesästä 1941 Ilomantsin sotatieverkostolla nähtiin jälleen marssivia sotilasjoukkoja, tällä kertaa onneksi vain omia. Jatkosodan puhkeamisen vahvat merkit olivat ilmassa.

lue lisää

Sotatiereitti

Ilomantsin Sotatien tieverkosto

Sotatiellä on paljon muistomerkkejä, opastustauluja, museoita, ja entisöityjä taisteluasemia. Katso seikkaperäiset tiedot kohdekuvauksista. Kartassa on myös ääniopastus. Venäjän rajaa myötäilevällä korpitaipaleella ei ole talvikunnossapitoa. Myöskään Manner EU: itäpisteelle menevää tietä ei aurata.

Lataa Sotatien kartta matkapuhelimeesi

Sotatien virtuaaliset kärkikohteet

Korpisodan suurvoitto

Elokuussa 1944 käytiin ankara mottitaistelu Ilomantsissa. Tämä pitkään vaiettu, viimeinen voittoisa taistelu käytiin vain kuukautta ennen aselepoa. Katso Tykkimiehet ry:n tuottama video Yle Areenassa.

Kesän viimeinen retki ke 30.8.

Suuren kysynnän vuoksi vielä yksi lähtö keskiviikkona 30.8. klo 9.00 Hotelli Pogostan Hovin edestä. Retken kesto on 7 tuntia ja hinta 85 € / hlö. Sisältää opastuksen, bussikyydin, kenttälounaan ja lipun Taistelijan Talolle. Varaa omasi puh. 0400 674 908 / Jouko Heimonen tai ajh-helps@hotmail.com

Ota yhteyttä

Kysy lisää Ilomantsin Sotatie -reitistä ja opastetuista retkistä.