Palovaaran muistomerkkialue

Palovaaran muistomerkkialue sijaitsee liikenteellisesti helposti saavutettavassa paikassa, jossa ei ole käyty taisteluita talvi- eikä jatkosodissa, mutta kohteesta on näköyhteys kuuluisille taistelu- ja mottialueille. Palovaarassa on tiettävästi sijainnut tykistön tulenjohtopaikka elokuussa 1944.

Palovaaran muistomerkkialue.

 

Ilomantsin taisteluihin osallistuneiden joukkojen muistomerkkialue

Horisontissa näkyvät mm. Ilajan, Lehmivaaraan ja Vellivaaraan seudut. Alueelle on paljastettu useita muistolaattoja, ja sinne voivat paljastaa myös tulevaisuudessa Ilomantsin sotatoimiin osallistuneiden joukko-osastojen perinneyhdistykset omat muistomerkkinsä. Paikalla on tapahtumista hyvän kokonaiskuvan antava opastustaulu, jonka erikoispiirteenä esitellään taistelevien osapuolten joukkojen määrävahvuuksien muutokset vuosien 1939 ja 1944 välillä.

Yksi mielenkiintoisista tiedoista on se, kuinka neuvostodivisioonan henkilömäärä puolittui viiden sotavuoden aikana. Taulussa ovat selkeästi merkittyinä myös talvisodan yksittäiset, tunnetuimpien pääkohteiden ulkopuoliset taistelupaikat.

Hatuntien (n:o 522) varrella oleva kohde, jota vartioi kaksi syyskesän 1944 taisteluista sotasaaliina saatua 122 mm:n Putilov-haupitsia.

Haupitsien putket osoittavat kohti kuuluisaa Vellivaraaran mottia.

Kohde on sijaintinsa puolesta suosittu muistelupaikka, joten Palovaaran muistomerkeille lasketaan vuosittain taisteluihin osallistuneiden sotilasyksiköiden perinnettä vaalivien yhdistysten ja muiden järjestöjen toimesta useita seppeleitä ja kukkalaitteita. Ainoastaan sydäntalven paksu lumipeite estää vaivattoman pääsyn muistomerkkien välittömään läheisyyteen, mutta tien vierellä olevan kohteen yleisilme on nähtävissä myös talvella.

Palovaara

Kohteessa on opastustaulu ja Ilomantsin sotatoimiin osallistuneiden joukkoyksiköiden muistolaattoja sekä kaksi 1944 taisteluun osallistunutta sotasaalishaupitsia.

Kirjoittaja: Sotakamreeri Rauno Suhonen