Prikaatin esikunta siirtyi kohta vierailun jälkeen Hako-ojalle, lähelle Möhkön kylää, josta lopullinen siirto Rajavaaraan lähelle Oinassalmea tapahtui 27. päivänä. ”Ventin” miehet vetäytyivät taistellen Öykkösenvaaraan seuraavana päivänä, sillä viholliskärkenä edennyt JR 1044 oli lähestymässä valmisteltuja puolustusasemia. Tie miinoitettiin panssarivaunujen varalta Teppanan ja Öykkösenvaaran välillä, ja tykit asetettiin asemiin. Viholliskärki ilmestyi Öykkösenvaaran alarinteen eteen illalla 29. heinäkuuta, jolloin varusteltuihin asemiin asettunut III/21.Pr avasi kiivaan tulituksen sitä vastaan. Tulitukseen yhtyi 45 mm:n panssarintorjuntakanuuna, joka ampui noin 100 sirpalekranaattia suorasuuntauksella päin vihollisjoukkoja. Kranaatinheittimet ja kaksi tykkipatteristoa, KevPsto 21 ja RaskPsto 41, aloittivat kärjen takana seuranneiden osastojen moukaroinnin. Tien miinoituksen ja tykistötulen yhteisvaikutuksen vuoksi vihollisen moottoroidut osastot vaurioituivat ja osin tuhoutuivat jo ennen Ökkösenvaaran asemia, joten sekasortoiseen tilanteeseen ajautuneen vihollisen hyökkäys- ja huoltotie meni tukkoon. Joukot yrittivät sinnikkäästi jatkaa hyökkäystään, mutta se tyrehtyi kerta toisensa jälkeen tiekapeikkoon, sen taustalle ja lähialueille.
JR 1044 sai lopulta perääntymiskäskyn, jossa annettiin lupa kaluston jättämiseen. Rykmentti alkoi vetäytyä 3.-4. päivien välisenä yönä III/21.Pr:n ahdistamana tulosuuntaansa. II/21.Pr ehti samaan aikaan koukata idästä nyt puna-armeijan hyökkäystiestä perääntymisreitiksi muuttuneelle tielle Leminahon pohjoispuolella. Koska luoteen suunnalla vihollista vastassa oli URR:n alainen JP 6, niin Teppanan-Leminahon motti alkoi muodostua. Se on ainoa Ilomantsin moteista, joka sijaitsee nykyisten rajojemme sisäpuolella. Mottien täydellinen hallinta olisi vaatinut valtavasti miesvoimaa, joten osa saarretuista vihollisista onnistui 4.8. alkaen purkautumaan niistä tappioita kärsien kohti itää nykyisen valtakunnanrajan taakse. Tämän motin pohjoispään ja kuuluisan Lutikkavaaran motin eteläpään välimatka on vain muutamia kilometrejä. Öykkösenvaaran taistelu oli päättynyt suomalaisittain menestyksellisesti.
Vanhan mottimestarin, kenraalimajuri Raappanan, viimeinen opetus Ilomantsin taisteluiden eteläisellä rintamalla oli päättynyt.
Öykkösenvaaran taistelualue on luokiteltu Museoviraston toimesta ensimmäisen luokan sotahistorialliseksi kohteeksi. Alueella on viraston ohjauksessa kunnostettuja puolustusrakenteita ja taisteluasemia, sekä rakennettu helppokulkuinen polku, jonka varrelle pystytetyissä opastustauluissa esitellään kunkin kohteen tausta. Jalustalle asetettu panssarintorjuntatykki, TykK/21.Pr:n muistokivi ja alueen yleisopaste muistuttavat alueen tapahtumista.
Rakennustaiteellisesti ainutlaatuisen, aina avoimen opastuskeskuksen tiloissa annetaan selkeiden karttapiirrosten ja tekstien avulla yleiskuva talvi- ja jatkosodan yleisestä historiasta. Useissa kookkaissa tauluissa keskitytään Ilomantsissa käytyihin taisteluihin, erityisesti kesään 1944. Opasteisiin tutustumalla sotatapahtumista saa erittäin hyvän kuvan. Opastustauluja täydentävät tapahtumiin liittyvät autenttiset, kookkaat ja koskettavat valokuvat. Kuvin ja tekstein esitellään myös joitakin Ilomantsin taisteluihin osallistuneita Mannerheim-ristin ritareita ja käytössä olleita asetyyppejä.