Kelohirsinen rajakenraalin maja Parppeinvaaralla

Rajakenraalin maja

Parppeinvaaran, ja samalla koko Ilomantsin matkailun yksi kirkkaimmista helmistä on Rajakenraalin maja. Kelohirsinen rakennus toimi kenraalimajuri Erkki Raappanan asuin- ja komentokämppänä.

Lue lisää
Tervaruukin alueen muistomerkki

Tervaruukki

Tervaruukin alueelta lähti 24. Rajakomppania jatkosotaan kesällä 1941, jonka muistoksi alueelle on pystytetty panssariestekivi asiasta kertovine laattoineen.

Lue lisää
Taivallammen maastoa ja muistolaatta kivessä

Taivallampi

Talvisodan taistelupaikka, jossa tuhottiin rintamalinjan ylittänyt vihollispataljoona. Taivallammen taisteluun osallistui yleisimmän arvion mukaan noin 600 puna-armeijan taistelijaa.
 

Lue lisää
Petkeljärvellä sijaitseva kunnostettu juoksuhauta

Petkeljärvi

Petkeljärven kansallispuisto on kirkkaiden vesistöjen pirstaloima, maastoltaan monimuotoinen alue, jolla on vahva liittymäkohta Ilomantsin talvisodan historiaan.

Lue lisää
Oinassalmi, muistomerkki ennallistetussa maastossa

Oinassalmi

Talvisodan taistelupaikka, jossa vihollisen pääjoukon eteneminen pysäytettiin.

Lue lisää
Möhkönraitti, kesäinen tie ja punainen tupa

Möhkönraitti

Lähes alkuperäisessä asussaan oleva tieosuus, joka oli merkitty jo ennen talvisotaa julkaistuun puna-armeijan marssioppaaseen.

Lue lisää
Möhkön vanhan ruukkikylän päärakennus Pytinki

Möhkö

Talvisodan taistelupaikka ja kesän 1944 taisteluiden huoltoreitti.

Lue lisää
Öykkösenvaaran maasto taistelu- ja linnoispaikka

Öykkösenvaara

Kesän 1944 taistelupaikka, jossa vihollinen pysäytettiin. Öykkösenvaara valikoitui linnoituspaikaksi puolustukselle edullisten maasto-olosuhteiden perusteella.

Lue lisää
Rajalle johtava tie rajavyöhykekyltteineen

Kuolismaan hyökkäystie

Kuolismaalle johtavaa tietä myöten, puomin takana näkyvän kumpareen yli vyöryi JR 436:n ja JR 659:n 12000 sotilasta ja 1470 hevosta kohti Möhköä.

Lue lisää
Suojoen sillankaide

Suojoki

Suojoen sillan maasto sijaitsee paikassa, jossa päästään lähelle heinä-elokuun vaihteessa 1944 alkaneiden taisteluiden ennakkoon suunniteltuja, alkuvaiheen ratkaisupaikkoja.

Lue lisää
Utrion taistelualueen muistomerkki

Utrio

Syyskesän 1944 taisteluiden alkuvaihetta ajatellen Utrio lähiseutuineen oli keskeisessä asemassa. Utrio sijaitsee lähellä Ilajanjärveä, sen kaakkoispään länsipuolella.

Lue lisää
Ukkolan kansakoulu ja ympäröivää metsämaastoa

Ukkolanvaara

Ukkolanvaaran kansakoulun maasto joutui puna-armeijan hallintaan heti talvisodan ensimmäisinä päivinä joulukuun 1939 alussa. Puna-armeija otti kansakoulun haavoittuneiden sotilaidensa hoitopaikaksi.

Lue lisää
Ilajanjoen muistomerkkialue

Ilajanjoki

Puna-armeijan hyökkäyksen pysäytyspaikka heinäkussa 1944. Ilajanjoki on ainoa paikka Suomen rajojen sisäpuolella, jossa panssarikauhua on käytetty taistelutilanteessa, vieläpä tuloksellisesti.

Lue lisää
Muistomerkki ja kaksi sotasaalishaupitsia.

Palovaaran muistomerkkialue

Ilomantsin taisteluihin osallistuneiden joukkojen muistomerkkialue. Kohteessa on opastustaulu ja Ilomantsin sotatoimiin osallistuneiden joukkoyksiköiden muistolaattoja sekä kaksi sotasaalishaupitsia.

Lue lisää
Hovattalan kallioon kiinnitetty muistolaatta

Hovattalan kallio

Hovattalanvaaran pystysuoraan kallioseinämään on kiinnitetty muistolaatta, jossa kerrotaan HRR:n taistelleen Hattuvaarassa heinäkuussa 1944.

Lue lisää
Taistelijan talo ja etualalla tykki

Taistelijan talo

Taistelijan Talo rakennettiin Hattuvaaraan sotiemme veteraanien työn kunnioittamiseksi ja heidän muistonsa vaalimiseksi vuonna 1988.

Lue lisää
Hattuvaaran tsasouna, pieni ortodoksinen rukoushuone

Hattuvaaran tsasouna

RjP 3:n tähystyspaikka 1944. Hattuvaaran ortodoksikylä sai oman tsasounansa, rukoushuoneen tai kyläkappelin, jo kauan sitten.

Lue lisää
Makkolan museotilan päärakennus

Makkolan museotila

Makkolan vanha maatila on ollut aikanaan yksi Hattuvaaran vauraimmista, josta löytyi sodan aikana majoituspaikka myös Lauri Törnille ja Mauno Koivistolle.

Lue lisää
Muistolaatta kivessä ja taustalla tykki

Sikrenvaara - Kiukoinen

Sikrenvaaran ja Kiukoisten kaksoistaistelu oli lyhytkestoinen, ja suomalaisittain onnistunut. Alueella käytiin aamuvarhaisella 30.7.1944 Hattuvaaran taistelu.

Lue lisää
Polvikosken silta ja vuolaasti virtaavaa vettä

Polvikoski

Vetäytyvän vihollisen viivytyspaikka heinäkuun lopussa 1944. Suomalaisjoukot saavuttivat Polvikosken siltamaaston jo aamulla, vain viisi tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen.

Lue lisää

Itäpiste

Suomen ja samalla koko manner-EU:n itäisin piste sijaitsee Ilomantsin Virmajärvellä, 68 kilometriä idempänä kuin Pietarin keskusta.

Lue lisää
Lehtovaaran kylä- ja metsämaisemaa

Lehtovaara

Kun puna-armeijan 155.D ylitti Ilomantsissa valtakunnanrajan aamulla 30.11.1939, niin yksi divisioonan kolmesta rykmentistä suuntasi hyökkäyksensä Lehtovaaran kautta kohti kirkonkylää.

Lue lisää
Parissavaaran kaivetun kaupungin maastoa

Parissavaara

Puna-armeijan talvisodan majoitusalue, kopai gorod, kaivettu kaupunki. Alueelta on löydetty 290 majoitusmonttua, joiden koko vaihtelee suuresti, pienimpien ollessa tilavuudeltaan vain reilun kuution luokkaa.

Lue lisää
Käenkosken vanha kansakoulu ympäristöinenn

Käenkoski

Talvisodan kenttävartio sijoitettiin joulukuussa Käenkoskelle, 20 km:n päähän Kallioniemestä pohjoiseen.

Lue lisää
Kallioniemi ympäröivine vesialueineen

Kallioniemi

Puna-armeijan pysäytyspaikka Ilomantsin pohjoisella rintamaosalla talvisodassa. Kesän 1944 marssi- ja huoltoliikenteen pullonkaula.

Lue lisää
Pikkupappila ja pihaan johtava puiden kehytämä tie

Pikkupappila

Ilomantsin evankelisluterilaisen seurakunnan kappalaisen käyttöön vuonna 1795 rakennettu asuin- ja virkatalo Pikkupappila otettiin sotilaalliseen käyttöön heinäkuussa 1944.

Lue lisää
Isopappila ja vesitorni Pappilanvaaran laella

Isopappila

Isopappila on Ilomantsin ev.lut.  seurakunnan kirkkoherran entinen asuin- ja virkatalo, jossa toimi ilmavalvonta-asema talvi- ja jatkosodan aikana. Heinäkuussa 1941 esimiehenä toimi kirjailija, luutnantti Olavi Paavolainen.

Lue lisää
Ilomantsin keskustan sankarihautasumaa

Ilomantsin sankarihautausmaat

Ilomantsissa on kaksi sankarihautausmaata, kirkonkylällä ja Kivilahdessa. Ilomantsin pääsankarihautausmaassa lepää 20 vapaussodassa, sekä 390 talvi- ja jatkosodassa kaatunutta.

Lue lisää