;)
Rajakenraalin maja
Parppeinvaaran, ja samalla koko Ilomantsin matkailun yksi kirkkaimmista helmistä on Rajakenraalin maja. Kelohirsinen rakennus toimi kenraalimajuri Erkki Raappanan asuin- ja komentokämppänä.
;)
Tervaruukki
Tervaruukin alueelta lähti 24. Rajakomppania jatkosotaan kesällä 1941, jonka muistoksi alueelle on pystytetty panssariestekivi asiasta kertovine laattoineen.
;)
Taivallampi
Talvisodan taistelupaikka, jossa tuhottiin rintamalinjan ylittänyt vihollispataljoona. Taivallammen taisteluun osallistui yleisimmän arvion mukaan noin 600 puna-armeijan taistelijaa.
;)
Petkeljärvi
Petkeljärven kansallispuisto on kirkkaiden vesistöjen pirstaloima, maastoltaan monimuotoinen alue, jolla on vahva liittymäkohta Ilomantsin talvisodan historiaan.
;)
;)
Möhkönraitti
Lähes alkuperäisessä asussaan oleva tieosuus, joka oli merkitty jo ennen talvisotaa julkaistuun puna-armeijan marssioppaaseen.
;)
;)
Öykkösenvaara
Kesän 1944 taistelupaikka, jossa vihollinen pysäytettiin. Öykkösenvaara valikoitui linnoituspaikaksi puolustukselle edullisten maasto-olosuhteiden perusteella.
;)
Kuolismaan hyökkäystie
Kuolismaalle johtavaa tietä myöten, puomin takana näkyvän kumpareen yli vyöryi JR 436:n ja JR 659:n 12000 sotilasta ja 1470 hevosta kohti Möhköä.
;)
Suojoki
Suojoen sillan maasto sijaitsee paikassa, jossa päästään lähelle heinä-elokuun vaihteessa 1944 alkaneiden taisteluiden ennakkoon suunniteltuja, alkuvaiheen ratkaisupaikkoja.
;)
;)
Ukkolanvaara
Ukkolanvaaran kansakoulun maasto joutui puna-armeijan hallintaan heti talvisodan ensimmäisinä päivinä joulukuun 1939 alussa. Puna-armeija otti kansakoulun haavoittuneiden sotilaidensa hoitopaikaksi.
;)
Ilajanjoki
Puna-armeijan hyökkäyksen pysäytyspaikka heinäkussa 1944. Ilajanjoki on ainoa paikka Suomen rajojen sisäpuolella, jossa panssarikauhua on käytetty taistelutilanteessa, vieläpä tuloksellisesti.
;)
Palovaaran muistomerkkialue
Ilomantsin taisteluihin osallistuneiden joukkojen muistomerkkialue. Kohteessa on opastustaulu ja Ilomantsin sotatoimiin osallistuneiden joukkoyksiköiden muistolaattoja sekä kaksi sotasaalishaupitsia.
;)
Hovattalan kallio
Hovattalanvaaran pystysuoraan kallioseinämään on kiinnitetty muistolaatta, jossa kerrotaan HRR:n taistelleen Hattuvaarassa heinäkuussa 1944.
;)
Taistelijan talo
Taistelijan Talo rakennettiin Hattuvaaraan sotiemme veteraanien työn kunnioittamiseksi ja heidän muistonsa vaalimiseksi vuonna 1988.
;)
Hattuvaaran tsasouna
RjP 3:n tähystyspaikka 1944. Hattuvaaran ortodoksikylä sai oman tsasounansa, rukoushuoneen tai kyläkappelin, jo kauan sitten.
;)
Makkolan museotila
Makkolan vanha maatila on ollut aikanaan yksi Hattuvaaran vauraimmista, josta löytyi sodan aikana majoituspaikka myös Lauri Törnille ja Mauno Koivistolle.
;)
Sikrenvaara - Kiukoinen
Sikrenvaaran ja Kiukoisten kaksoistaistelu oli lyhytkestoinen, ja suomalaisittain onnistunut. Alueella käytiin aamuvarhaisella 30.7.1944 Hattuvaaran taistelu.
;)
Polvikoski
Vetäytyvän vihollisen viivytyspaikka heinäkuun lopussa 1944. Suomalaisjoukot saavuttivat Polvikosken siltamaaston jo aamulla, vain viisi tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen.
;)
Itäpiste
Suomen ja samalla koko manner-EU:n itäisin piste sijaitsee Ilomantsin Virmajärvellä, 68 kilometriä idempänä kuin Pietarin keskusta.
;)
Lehtovaara
Kun puna-armeijan 155.D ylitti Ilomantsissa valtakunnanrajan aamulla 30.11.1939, niin yksi divisioonan kolmesta rykmentistä suuntasi hyökkäyksensä Lehtovaaran kautta kohti kirkonkylää.
;)
Parissavaara
Puna-armeijan talvisodan majoitusalue, kopai gorod, kaivettu kaupunki. Alueelta on löydetty 290 majoitusmonttua, joiden koko vaihtelee suuresti, pienimpien ollessa tilavuudeltaan vain reilun kuution luokkaa.
;)
Käenkoski
Talvisodan kenttävartio sijoitettiin joulukuussa Käenkoskelle, 20 km:n päähän Kallioniemestä pohjoiseen.
;)
Kallioniemi
Puna-armeijan pysäytyspaikka Ilomantsin pohjoisella rintamaosalla talvisodassa. Kesän 1944 marssi- ja huoltoliikenteen pullonkaula.
;)
Pikkupappila
Ilomantsin evankelisluterilaisen seurakunnan kappalaisen käyttöön vuonna 1795 rakennettu asuin- ja virkatalo Pikkupappila otettiin sotilaalliseen käyttöön heinäkuussa 1944.
;)
Isopappila
Isopappila on Ilomantsin ev.lut. seurakunnan kirkkoherran entinen asuin- ja virkatalo, jossa toimi ilmavalvonta-asema talvi- ja jatkosodan aikana. Heinäkuussa 1941 esimiehenä toimi kirjailija, luutnantti Olavi Paavolainen.
;)
Ilomantsin sankarihautausmaat
Ilomantsissa on kaksi sankarihautausmaata, kirkonkylällä ja Kivilahdessa. Ilomantsin pääsankarihautausmaassa lepää 20 vapaussodassa, sekä 390 talvi- ja jatkosodassa kaatunutta.