Taistelijan Talo

Taistelijan Talo rakennettiin Hattuvaaraan sotiemme veteraanien työn kunnioittamiseksi ja heidän muistonsa vaalimiseksi vuonna 1988. Talohankkeen taustavoimina toimivat monet arvovaltaiset tahot, järjestöt ja henkilöt. Talon alkuvuosina se oli suosittu veteraanien vierailukohde, joista monet olivat osallistuneet Ilomantsin taisteluihin. Myöhemmin taloon tutustujat ovat vaihtuneet veteraanien jälkeläisiksi tai muuten sotahistoriasta kiinnostuneiksi henkilöiksi. Osa vierailijoista saapuu Hattuvaaraan talon arkkitehtuurin ja sen upean hirsirakenteen vuoksi.

Taistelijan Talo

 

Ilomantsin sotahistoriaa esittelevä näyttely ja tykkikatos

Ilomantsi on sotahistorian kannalta ainutlaatuinen paikka koko Suomessa, sillä kunnan alueella on käyty laajoja, divisioonatason taisteluita niin talvi- kuin jatkosodassa. Talo on kunnianaosoitus kaikille sotiemme veteraaneille sodista tai rintamaosista riippumatta, mutta pääpaino taloon sijoittuvissa näyttelyissä on syyskesän 1944 Ilomantsin taisteluissa. Tämä on luonnollinen valinta, koska lähin taistelupaikka sijaitsee vain noin puolentoista kilometrin etäisyydellä Taistelijan Talolta. Sikrenvaaran taistelussa aamuyöllä 30. heinäkuuta torjuttiin Hattuvaaran kylään suuntautunut puna-armeijan hyökkäys. Talon rakennusmateriaalikin huokuu sotahistoriaa, sillä sen järeät hirret on veistetty tukeista, jotka on hakattu Hattuvaaran itäpuolisilta taistelualueilta.

Hirsiä tarkastelemalla niistä voidaan löytää kranaatinsirpaleiden jälkiä.

Talon viereiseen katokseen ja ulkotiloihin on kasattu tykkinäyttely, lajissaan Suomen toiseksi laajin, niistä tykkityypeistä jotka ovat olleet mukana Ilomantsin taisteluissa. Sisätiloissa on esillä laaja kattaus sotilasvarusteita ja aseita, joista osa on kuulunut puna-armeijalle. Esillä on myös Lotta Svärdin historiaa, laadukkaita puhdetöitä ja teemanäyttelyitä. Näyttelytiloissa on mahdollisuus filmin katseluun, joka johdattaa katsojan Ilomantsin taisteluihin. Taistelijan Talolla esitellään myös maailmanlaajuisesti tunnetun sotilaan, Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin uraa. Sotilasuransa aikana kolmen maan asevoimissa palvellut kapteeni Törni komppanioineen oli vuonna 1944 kaksi kertaa mukana Ilomantsin tapahtumissa. Elokuussa 1944 hän otti osaa taisteluihin ja sodan päätyttyä rajan rauhoittumisen tarkkailuun.

Taistelijan talolta on mahdollista saada majoitus-, kahvila- ja ravintolapalveluita.

Taistelijan Talo

Sotiemme veteraanien elämäntyön kunioittamiseksi rakennetussa kohteessa esitellään laajasti Ilomantsin sotahistoriaa ja aiheeseen liittyvää esineistöä.

Kirjoittaja: Sotakamreeri Rauno Suhonen